Història de la Coral Pontsicana

 

L'any 1975 damunt els sòlids fonaments bastits pel Cor Parroquial, en primer lloc i després per la Coral Santa Cecília, es va començar a edificar la Coral Pontsicana. La Coral Santa Cecília s'havia extingit com a coral en faltar-li el seu iniciador, mossèn Jaume Jordana, destinat a la Seu d'Urgell com a canonge. Els cantaires, però, continuaven actuant com a cor parroquial. Amb ells i altres veus que seguiren la crida del Senyor Lluis Maig per a formar una nova coral que s'anomenaria "Pontsicana", es van començar els primers assajos i s'oferiren els primers cants. "La missa del gall" d'aquell 1976 fou un bon preludi dels èxits que havien d'anar venint.

L'any 1976 la nostra Coral Pontsicana es consolidà plenament. És constituí la primera junta directiva. Els membres de la Coral s'anaven inscrivint al mateix temps com a socis. Va ser una començament esclatant d'il·lusió i d'energia. El 1976 i el 1977 ja oferiren als pontsicans el Concert de Nadal, que esdevindria tradicional. L'empenta de la primera junta directiva i de tots els components de la coral, encapçalats pel seu fundador i director, era tant forta, que l'any 1978, al mes de maig, organitzaven a Ponts l'Aplec de Corals Lleidatanes de la zona II.

logo_transparent-petit.png

Aquest esdeveniment d'organització complexa marcà el futur de la Coral. Es donà a conèixer a les terres de Lleida, i el secretariat d'Orfeons de Catalunya (des de 1982 Federació Catalana d'Entitats de Corals) al que pertanyia des de 1976, la felicità pel magnífic desenvolupament de la jornada.

A l'octubre del mateix any es participà a l'Aplec General de Corals de les Terres. que tingué lloc a la Seu Vella de Lleida. Fou emocionant poder cantar la sardana de l'inoblidable director i compositor pontsicà Domènec Cardenyes a L'Aplec del Castell del Remei, conjuntament amb l'Orfeó Balaguerí, i l'Orfeó de Tremp, l'Orfeó Artesenc i l'Agrupació Coral "Flors d'Urgell". Serveixin aquestes ratlles per retre-li un merescut homenatge.

El 1980 fou l'any de la Senyera. A la Coral Pontsicana li faltava un estendard. El cantaire Martí Casulleras es comprometé a trobar patrocinador. "La Caixa d'Estalvis i de Pensions" es feia càrrec del cost de la Senyera. L'Oficina de Ponts estava dirigia en aquell temps pel pontsicà Antoni Closa i Farreres. Una comissió formada pel mateix Lluis Maig, Carmen Salvadó, Herminia Fontanent, Maria Moles i Ramon Sorribes, s'encarregà de la confecció de la Senyera que llueix amb tant d'orgull, plena de llaçades commemoratives dels actes en què ha participat. L'estructura de ferro forjat és obra i obsequi del ferrer local Agustí Carné i la pintura dels germans Gabriel. La seva estrena fou beneïda per Mn. Daniel fortuny. Hi participaren l'Orfeó Manresà, i el 8 de novembre la Missa i Concert a la població d'Albesa, amb motiu de la renovació i reforma del temple parroquial.

El 25 d'abril de 1982 la Coral Pontsicana organitza un magnífic concert de cant coral amb l'actuació de la Coral de la Joventut Sardanista de Puig-reig i continua oferint els concert tradicionals a Ponts i assistint als aplecs organitzats per la FCEC.

El 28 d'octubre de 1984 participa al XVII Aplec General de Corals de les Terres de Lleida organitzat per la Coral Espluguina de l'Espluga de Francolí.

El concert de Nadal de 1985 se celebrà conjuntament amb la Coral Bordonera d'Organyà, el dia de Sant Esteve, a aquesta població i el 29 de de desembre a Ponts. El 4 d'abril de 1986 s'oferí un concert a Oliana, organitzat per la Coral Sant Andreu.

El 1988 els Amics de Sant Pere van imposar a la Senyera de la Coral Pontsicana una llançada amb motiu del concert ofert a l'Aplec del dia 1 de Maig. Dissortadament la salut del fundador i director de la Coral anava minvant. Aquest mateix any assisteix, però, el IX Aplec de Corals de la Zona Nord el 12 de juny a Organyà i es va cantar la missa de la nit de Nadal.

A principis de 1989 el president de la Coral Pontsicana, Ramon Sorribes i Gabernet, fou l'encarregat de contactar amb de director de la Coral d'Avui d'Agramunt, Ramon Casals i Muntada, a fi de que dirigís la Coral provisionalment. Amb aquest director s'oferí una missa cantada i concert a Santa Maria de Mur el 18 de juny i una missa concert el diumenge 10 de setembre, a Ponts. Aquest diumenge coincidint en la celebració de les noces d'or sacerdotals i el comiat com a rector de la Parròquia de Mn. Daniel Fortuny, que sempre ajudà a la Coral Pontsicana.

Quatre dies mes tard, el 14 de setembre, la Coral Pontsicana va cantar la missa de Festa Major, que coincidí amb la presentació del rector Mn. Bonifaci Fortuny i Feliu. Des d'aquest moment substituí a Ramon Casals en la direcció de la Coral Pontsicana. Sota la seva batuta, la Coral Pontsicana continuava viva i amb empenta. Aquest mateix any es redactaren els Estatuts de l'Associació.

El gener de 1992 es feu càrrec de la direcció el professor i Cap d'Estudis de l'Escola Municipal de Música, Josep Lluís Guzmán i Antich, resident a Ponts des de 1991. En cessar com a director, Mn Bonifaci Fortuny continuà com a cantaire fins a finals de 1999, participant a tots els actes que li permetia la seva labor parroquial, i ha estat i serà sempre un gran col·laborador de la Coral, perquè aquesta, li ha robat un tros del seu cor. Així doncs, amb Josep Luís Guzmán de director, el 3 d'octubre de 1993 i el 23 d'abril de 1994 , tingué lloc un intercanvi amb el Cor Signum de l'Agrupació Cor Madrigal de Barcelona, s'oferien concerts a l'Església Santa Maria de Ponts i de la Santa Anna de Barcelona, respectivament, amb un notable èxit. El 18 de desembre de 1993 morí el fundador i primer director de la Coral Pontsicana, Lluís Maig i Ros. A l'assemblea del 14 de juliol de 1995 es nomenà nova junta, cessant en els seus càrrecs, que exerciren durant quasi 20 anys amb eficàcia i i generositat, el president Ramon Sorribes i Gabernet, Josep Vidal i Audet, 11 anys vocal i 9 de president, Carme Salvadó i Gallinat, tresorera, i Josep Ma. Brescó i Bonet, secretari. El 23 de juliol es participa al Macro Concert de Música Coral, a l'Espluda de Francolí. 

El 2 de juny de 1996, la Coral Pontsicana organitzà el XVII Aplec de Corals de la Zona Nord a Ponts i el 10 de novembre la Coral Pontsicana actua a la segona Trobada Cultural Artística de les Pallargues, oferint un concert memorable.

L'actuació més destacada de 1998 fou, sens dubte, el concert ofert a la Basílica de Montserrat a 2/4 de 12 de migdia, el diumenge 18 d'octubre, que constituí un dels actes de l'Ofrena de Ponts a la Moreneta, organitzats per l'Associació de Dones del Mig Segre. Després d'aquest concert, deixà la direcció de la Coral Josep Luís Guzmán i Antich. Ell mateix, però, amb una actitud que l'honora es preocupà de buscar el successor, de manera que la Coral Pontsicana no deixà d'assajar ni una setmana. Als arxius queden quantitat d'obres, harmonitzades i arranjament de cançons populars d'aquest gran compositor, que seran testimoni inesborrable del seu pas per la Coral i per la nostra vila. Es feu càrrec de la direcció de la Coral el jove mestre Sergi Valls i Jové.

Amb l'Assistència al XXV Aplec General de Corals de les Terres de Lleida Verdú, el 30 de maig de 1999, i les altres activitats tradicionals d'aquest mateix any, s'arribà al 2000, en què es començà, amb el Concert d'Estiu 2001, essent l'acte central el XXII Aplec de Corals de la Zona Nord.

El 2004 es fa càrrec de la direcció de la Coral el músic local Narcís Cercós i Llordés, direcció que ha ostentat ininterrompudament fins els nostres dies (2014).

Des d'aquestes ratlles, la Coral Pontsicana també vol retre un merescut homenatge als organistes que l'han acompanyat en les solemnitats religioses i en alguns concerts: Josep Castellà, Merçè Poch, Mn. Agustí Brescó, Alícia Puig i Narcís Cercós.

Informació de contacte

També ens pots trobar a facebook i youtube:

youtube_video-icon_small.gif

Formulari de contacte

Tots els camps són necessaris

Localització

Per si vols saber on som

Ponts, Lleida, Catalunya

2014 © CREOWEBS. Diseñamos y creamos