La Coral Pontsicana

A Ponts estimem la música. Només cal adonar-se del nombre tan elevat d’esdeveniments musicals, ja siguin concerts, festes tradicionals, actes religiosos, celebracions, etc., que s’organitzen al cap de l’any a la nostra vila i que tenen la música com a component central. És en aquest context que la Coral Pontsicana es fa present, amb el seu petit granet de sorra,  a la vida cultural del nostre poble.

Els Orígens

Però comencem pel principi. Quins son els orígens de la Coral Pontsicana? Doncs ens hem de remuntar a l’any 1975 quan, damunt dels sòlids fonaments bastits pel Cor Parroquial, en primer lloc i després per la Coral Santa Cecília, es començà a edificar el que després esdevindria la Coral Pontsicana. La Coral Santa Cecília s’havia anat extingint com a coral en faltar-li el seu iniciador, mossèn Jaume Jordana, destinat a la Seu d’Urgell com a canonge. Els cantaires, però, continuaven actuant com a cor parroquial. Amb ells i altres veus que seguiren la crida feta del Senyor Lluís Maig i Ros per a formar una nova coral que s’anomenaria “Pontsicana”, es van començar els primers assajos i s’oferiren els primers cants. La Missa del Gall d’aquell 1975 es considerada com la presentació en societat del que avui coneixem com a Coral Pontsicana.

El més destacat

Ja han passat gairebé quaranta anys des de la creació de la Coral i es fa certament difícil fer un repàs mínimament exhaustiu que faci justícia a la gran tasca duta a terme. La gran empenta inicial va portar a la creació de la primera Junta de la Coral el 1976, així com el començament del tradicional concert de Nadal. Ben aviat van venir les primeres participacions als aplecs corals, amb l’organització del primer Aplec de Corals Lleidatanes a Ponts el 1978. Tant la participació ens els aplecs així com la seva organització és quelcom al que la Coral Pontsicana s’ha mantingut fidel al llarg de tots aquests anys. D’entre tots els concerts i trobades cal destacar la participació al 80è aniversari de l’Orfeó Manresà el 1981, l’intercanvi amb el Cor Signum de l’Agrupació Cor Madrigal de Barcelona el 1994, el concert i ofrena a la Basílica de Montserrat el 1998, el concert a Ponts de l’Orfeó Català el 2012 i el concert del Magnificat de John Rutter al Monestir de Poblet el 2013.

La crisi dels 35!

Com passa a la vida però, no tot han estat moments plàcids. A la Coral també li ha tocat viure els seus moments de crisi, en especial quan va haver de parar l’activitat durant 9 mesos al 2009 degut a la falta de cantaires. Certament no es pot dir que el cas de la Pontsicana fos un cas aïllat, sinó que tot el mon coral en general a Catalunya s’ha vist immers en una problemàtica similar. Gràcies a l’empenta del nostre anterior president, i actualment President Honorífic de la Coral, en Domènec Tugues i Massana es va poder redreçar la situació, aconseguint no només reprendre l’activitat sinó dur a terme la tant desitjada renovació.

La Coral avui 

I això ens porta a la situació actual. La Coral Pontsicana és avui un grup d’uns trenta cantaires, de totes les edats però amb una gran incorporació recent de gent jove i molt activa, que estima el cant, i que ha portat la sàvia nova que feia faltar per garantir el nostre futur. Això s’ha fet notar tant en el repertori com les activitats de la Coral. Sense deixar d’atendre les peces més clàssiques i arrelades amb la tradició coral i les tradicions del poble, la Coral s’ha obert a ritmes més actuals i moderns, com ara els musicals, la música americana del segle XX, inclús el pop i el rock!. Al mateix temps ha posat en marxa activitats de gran format i impacte al poble com han estat Els Pastorets de la Coral que s’han representat els darrers tres anys. No cal dir que un altre gran motor d’aquesta renovació ha estat el nostre director Narcís Cercós i Llordés, que curiosament és dels més joves del grup!

L’activitat de la Coral pel curs 2014-2015 que tot just comença torna a ser molt atractiva i intensa, en línia amb el que han estat els darrers anys:

  • Coral Infantil: activitat extra-escolar de Novembre a Juny a l’Escola
  • Actes de celebració de l’Onze de Setembre a Ponts
  • Missa de Festa Major (14 desembre):  Estrena de la nova missa Liturgical Suite d'Eugène Butler)
  • Missa del Gall (24 de Desembre): Estrena d’El Cant de la Sibil·la
  • Representació Sant Esteve (26 de desembre): Estrena musical del Conte de Nadal
  • Missa de Confirmacions
  • Concert Magnificat de John Rutter al Monestir de Santes Creus
  • Concert d’Estiu a Sant Pere

Volem tenir un record molt especial per tots aquells i aquelles que han format part de la Coral Pontsicana des de la seva creació el 1975, cantaires, juntes directives i directors. A tots ells un merescut homenatge i la més gran estimació per haver format part d’aquest projecte col·lectiu i de país.

Informació de contacte

També ens pots trobar a facebook i youtube:

youtube_video-icon_small.gif

Formulari de contacte

Tots els camps són necessaris

Localització

Per si vols saber on som

Ponts, Lleida, Catalunya

2014 © CREOWEBS. Diseñamos y creamos